Descripció del municipi de Vilanova de la Barca

 

Partit Judicial: Lleida
Comarca: Segrià
Extensió en km2 del terme municipal: 21' 15
Nombre d'habitants: 976

CARACTERÍSTIQUES DEL MUNICIPI
Aquest municipi a la terra plana del Segrià - l'antiga Vilanova de Castellpagès-, sap dels seus esforços que a través dels segles han fet que els nostres pagesos, per arreglar-se i fer fructificar la terra. Situada a l'esquerra del Segre, ha estat testimoni de la tasca dura i constant, de la nostra gent per aprofitar l'aigua que circulava ben a la vora(el riu Segre). Així han pogut transformar moltes hectàrees de terra de secà en terres de regadiu. Per altra part va participar activament en el comerç entre Lleida i Balaguer.
També la gent d'aquest poble va construir aquí un castell, el Castrum Pagum. Un castell que havia de defensar i vigilar el terme. I aquesta actitud defensiva i vigilant, l'han sabut perpetuar els seus habitants a través dels segles.

ACCESSOS/SITUACIÓ
El Terme de Vilanova de la Barca té una extensió de 21' 15 km2. Està situat a 195 metres d'altitud a l'extrem nord-oriental de la comarca del Segrià. Tot i que administrativament ha estat inclòs en aquesta comarca, tradicionalment ha representat el límit nord-occidental del Pla d'Urgell, excepte la part, d'àrea molt més reduïda, situada a la vora dreta del Segre que pertany a la Baixa Noguera.
Limita amb els termes de Térmens (NE), Bellvís (E), Corbins (O), Bell-lloc (SE), Alcoletge (S), Torrelameu (NO) i Menàrguens (N).
Dos rius, el Segre, mes important, i el Corb, que l'hi aflueix per vora esquerra, creuen diagonalment el terme de nord-est a sud-oest. Aquest rius aiguabarregen vora el que va ser l'emplaçament del desaparegut poble de Castellpagès, indret conegut posteriorment com Tossal Roig

FESTES POPULARS
*
Festa Major 1er dissabte d'octubre
* Festa Major d'estiu el 15 d'agost
* Festa de les Àgates, recentment recuperada
* Carnestoltes, al febrer
* Homenatge a la gent gran
* Festa de la Cassola (dilluns de Festa Major d'octubre)

TELÈFONS D'INTERÈS
Ajuntament: 973 19 00 05
Fax: 973 19 10 89

 

Ajuntament Esglèsia Carrer Dipòsit