DE LA PUBILLA ALS SARDANISTES D'HONOR
El secret millor guardat del pubillatge de Terrassa el va desvetllar l'alcalde Manuel Royes quan va fer públics els noms de Sílvia Piñol i Marc Terés com a sardanistes d'honor.
Ambdós van pujar a l'escenari i van rebre els distintius corresponents als qui seran els símbols del pubillatge terrassenc al llarg de tot un any.
El torn dels parlaments el va iniciar l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses. Després l'alcalde de Terrassa va centrar el seu discurs en l'especial significació de la Flama de la Sardana com a símbol del tarannà obert i participatiu del món sardanista.
Els actes oficials van continuar amb l'entrega dels rams de flors que els representants municipals van fer a la pubilla de Sant Joan de les Abadesses, Laura Descamps, i a les dames d'honor. Tot seguit, els sardanistes d'honor es van adreçar al nombrós públic present a la Plaça Vella i es van comprometre a acceptar el repte que siginifica representar a tots els sardanistes al llarg d'un any.
Per últim, el periodista Ramon Miravitlles va llegir una lliçó magistral plena d'humor i de referències d'actualitat.
I després dels oradors va venir la música. El compositor Joan Lluís Moraleda, encarregat de la sardana del pubillatge terrassenc, va entregar la partitura a l'alcalde Manuel Royes, el qual la va portar a la cobla Ciutat de Terrassa perquè la interpretés.
L'últim dels actes oficials de dissabte va tenir lloc al pati del consistori, on es va descobrir la placa commemorativa del pubillatge. Un cop finalitzada la proclamació de Terrassa com a Ciutat Pubilla de la Sardana 1998, l'EPIC Casino del Comerç va acollir el gran ball del pubillatge. Una festa que va comptar amb les actuacions de la cobla Ciutat de Terrassa i de l'orquestra Tropick'up.
ACTE ECUMÈNIC PER LA PAU
Les celebracions de diumenge es van iniciar a la sala d'actes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a l'Escola Industrial, amb l'acte ecumènic per la pau i els drets humans, organitzat amb el suport del Centre UNESCO de Catalunya i el rectorat de l'UPC.
El professor de Relacions Internacional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Raúl Romeva, va ser l'encarregat de presentar l'acte i va Ilegir la declaració de Barcelona, signada amb motiu dels Jocs Olímpics del 92, que abans s'havia repartit entre el nombrós públic assistent.
L'acte també va comptar amb la intervenció dels sardanistes d'honor que van llegir els escrits de representants de diferents religions i creences sobre el 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

PROCLAMACIÓ PREMIS DEL DIA DE LA SARDANA 1998
A la mateixa sala de la UPC es van celebrar els actes oficials. En primer lloc, el president de l'OBP, Joan Vidal, va llegir el missatge al món sardanista que aquest any va estar redactat per les pubilles de Martorell, Cervera, Encamp, Calella i Sant Joan de les Abadesses.
Després de l'actuació de la coral Campus Terrassa, l'OBP va anunciar els premis del Dia de la Sardana. La medalla al mèrit sardanista es va atorgar conjuntament a Pere Poblador, cofundador de l'OBP, i a Francesc Pantebre, per tota una vida de dedicació al foment de la sardana al Principat d'Andorra. La medalla al mèrit musical va ser per a Josep Prenafeta, per la seva tasca com a compositor i per la seva activitat pedagògica al Conservatori de Lleida. L'última de les medalles, la del mèrit cívic, va ser per a Josep Lluís Vilaseca.
Pel que fa a la relacíó dels premis, cal destacar, en l'apartat de continuïtat, els atorgats a la Cobla La Principal de Terrassa pel seu 75è aniversari, al programa Contrapunt de Ràdio Terrassa-SER Vallès per haver complert cinquanta anys en antena, i a l'Agrupació Folklòrica AMUNT i CRITS pel seu 50è aniversari. Finalment, Joan Vidal va anunciar el nom de la Ciutat Pubilla de la Sardana 1999. Serà Manlleu qui recollirà el relleu de Terrassa l'abril de l'any vinent.
INAUGURACIÓ DEL MONUMENT A LA SARDANA, EL RÒDOL
En un acte molt concorregut, al migdia es va inaugurar el Monument a la Sardana, ubicat a la plaça situada a la confluència de l'avinguda de Jacquard amb els carrers de la Igualtat i Salmerón.
L'alcalde de Terrassa, Manuel Royes, i el president de l'OBP, Joan Vidal, van inaugurar aquest monument realitzat per l'Escola Municipal d'Arts i Oficis i que simbolitza una rotllana. A l'acte també va intervenir l'alcalde d'Alcalá La Real, Juan Rafael Canovaca, que va recordar el compositor Pep Ventura, gran innovador de la sardana i nascut a aquesta localitat andalusa. Davant del monument, les colles terrassenques van ballar la sardana Terrassa Ciutat Pubilla de la Sardana 1998, un ball que després es va obrir al públic en general.
La xocolata també va ser la protagonista de la inauguració amb la degustació d'una mona que reproduïa la Bobila Almirall, cedida per la Pastisseria Marconi.
Un gran dinar de germanor, celebrat al restaurant Imperial, i el concert del pubillatge interpretat per la Cobla Sant Jonli-Ciutat de Barcelona, sota la direcció de Jordi León, a la Sala Crespi del Casal de Sant Pere, van cloure amb èxit la proclamació oficial de Terrassa com a Ciutat Pubilla de la Sardana.
Concretament, el concert va oferir un magnífic programa amb peces com la Fantasia per a tenora i cobla Colors de Max Havart, amb Josep Antoni Sánchez com a solista. També es va tocar la polka per a tres flabiols i cobla Trio d'oiseaux de J. Pollivestre. Els solistes van ser Jordi León, Bernat Castillejo i Jordi Figaró. Aquesta obra va ser dirigida pel compositor Joan Lluís Moraleda, igual que també va dirigir la interpretació del petit poema Més enllà del camí, del qual n'és autor.
L'actuació es va tancar amb la Suite Primària, una obra per a dos clarinets, cobla i percussió de Manuel Oltra. Els clarinets van ser Lany Passin i Josep Fuster, mentre que la percussió va anar a càrrec de Santi Molas.


Tornar al sumari de publicacions
Copyright © 1998-1999, Associació Terrassa Ciutat Pubilla