Estem d'aniversaris: 50 anys d'Amunt i Crits i 35 d'ASERT
L'Agrupació Folklòrica AMUNT i CRITS celebra enguany els 50 anys de la seva fundació, ja que va ser constituïda l'any 1948 durant la Festa Major de Terrassa. 

Un grup d'amics, que setmanalment participaven a les ballades de sardanes, van decidir formar una colla sardanista per participar en els concursos que se celebraven arreu de Catalunya. Amb el nom d'AMUNT i CRITS, la colla va competir per primera vegada el 19 de setembre de 1948 al barri d'Horta de Barcelona. L'any següent, AMUNT i CRITS ja es proclamava colla campiona de la província de Barcelona. A partir d'aquell moment, AMUNT i CRITS ha representat Terrassa per tot Catalunya i és una de les colles que participa al Campionat Bàsìc d'Honor de la Unió de Colles Sardanistes, des de la seva creació als anys seixanta. 
L'any 1953 neix la colla sardanista infantil Petits Amunt i Crits, que ha estat campiona infantil de Catalunya els anys 1959 i el 1987. Més endavant es va formar altres anelles, com Cors Juvenils (1957), Llampeo (1978), que avui en dia continuen en actiu, i Les Flors d'Estiu (1961) i Sempre Amunt (1971), avui inactives. 

A més de la secció de sardanes, L'Agrupacìó Folklòrica AMUNT i CRITS compta amb L'Esbart Terrassa, fundat l'any 1950. L'Esbart compagina la creació de noves coreografies amb la conservació del repertori de danses populars. Des del 1885, L'Esbart ha recuperat la Festa de la Santa Creu i L'Arbre de Maig de Terrassa amb els balls de la Coca, de L'Estapera i del Cascavell. 

Al llarg d'aquets 50 anys, L'Agrupació Folklòrica AMUNT i CRITS ha treballat intensament en la difusió de la cultura popular catalana. Entre d'altres, organitza cursets, conferències i concerts, anualment celebra el Concurs Nacional de Colles Sardanistes, on es reuneixen les millors colles de Catalunya. En el camp dels mitjans de comunicacíó, des del febrer de 1988, AMUNT i CRITS emet el programa Terrassa Dansa per TV20, Televisió de Terrassa, amb el qual ha obtingut nombrosos premis. 

AMUNT i CRITS és sòcia de la Unió de Colles Sardanistes, la Federació Sardanista de Catalunya i L'Obra del Ballet Popular. 
 

. L'Agrupació Sardanista ASERT, va néixer el 24 de setembre de 1963, de la fussió de les entitats sardanistes terrassenques Amics de la Sardana i el Grup Sardanístic de Educació i Descans i 15 entitats més sota el patrocini de la Comissió de Festes de l'Ajuntament de Terrassa, presidida pel regidor Manel Tobella. 
Durant els primers anys (1963-1976), l'ASERT organitza diferents activitats, entre les quals destaquen les ballades setmanals, el Campionat Local de Colles Sardanistes i, sobretot, l'Aplec de Terrassa, que comptava amb la participaciõ de cobles de renom. És en aquesta època quan s'inicia la col.laboració amb el programa Contrapunt de Ràdio Terrassa-SER Vallès. 
Des de L'any 1976 fins al 1983, l'ASERT viu una època daurada amb la celebració cada any d'un Gran Aplec, del Concert Nadalenc i de prop de 50 audicions. És també en aquest periode quan l'ASERT sol.licita per primera vegada el guardó de Ciutat Pubilla de la Sardana i quan està més vinculada a les colles sardanistes de la ciutat. 
El 1984, però, és un any de canvi. Amb la renovació sorgeix una nova proposta, la Diada Sardanista, una jornada festiva que se celebra en un lloc públic i on els assistents no han de pagar entrada. L'any 1985, L'ASERT crea el PREMI RAMON SERRAT per a Joves Compositors de Música de Cobla, s'ha celebrat fins a la data 3 edicions amb el suport de les institucions i entitats de Terrassa i Sant Joan de les Abadesses. És en aquest sentit de propostes d'innovació que l'any 1994, Jacob Jordà i en Jordi Lara creen el programa de ràdio la Principal de Flash FM, amb la producció de l'ASERT i el suport d'en Carles Cuní i Miquel Calzada. Aquest programa fou premiat L'any 1995 amb el Premi Rafel Peris. 
Des de L'any 1986, l'ASERT organitza les seves activitats en programes anyals. Com a exemple d'aquesta estructuració hi ha les ballades d'hivern, els cursets de sardanes i les ballades per les festes majors als barris, entre d'altres. 
L'ASERT és soci de l'Obra del Ballet Popular, de la Fundació Universal de la Sardana i de la Federació Sardanista de Catalunya i de la CASCB. 
Des de fa tres anys, organitza la Trobada d'Informadors Sardanistes de Catalunya. També va ser la primera entitat sardanista terrassenca que va crear a Internet una pàgina d'informació sardanista, l'any 1996. 
 
 
Esglésies de Sant Pere. Oficina d'Informació turística.
Tel. 93 788 44 00 - 93 733 21 61


Tornar al sumari de publicacions
Copyright © 1998, Associació Terrassa Ciutat Pubilla