Què és una Ciutat Pubilla?
 
Durant tot aquest any 1998, Terrassa és la capital universal de la sardana, gràcies al nomenament com a Ciutat Pubilla. Aquest títol reconeix la nostra localitat com a Meritíssima en la Sardana ja que Terrassa ha fomentat, al llarg de la seva història, la difusió del moviment cultural sardanista a través de les entitats, la composició, les ballades i, com no, la participació ciutadana... entre molts altres aspectes.

El títol de Ciutat Pubilla és vitalici i quedarà a Terrassa per sempre, encara que la celebració del nomenament només té la durada d'un any.

L'Obra del Ballet Popular (OBP) és l'encarregada del nomenament de la Ciutat Pubilla, que es realitza des de l'any 1960. Girona va ser la primera Ciutat Pubilla designada. L'única vegada que no hi ha hagut proclamació va ser al 1979. Aquell any es va celebrar a Barcelona l'Homenatge Nacional de Catalunya a la Sardana. El passat 27 d'abril de 1997, a Sant Joan de les Abadesses, es va fer públic el pubillatge de Terrassa.

L'OBP selecciona la Ciutat Pubilla entre les candidatures presentades pels ajuntaments de cada municipi. En el cas de Terrassa, aquesta proposta es va realitzar gràcies al projecte comú de dues entitats sardanístes de la ciutat: l'Agrupaci6 Sardanista ASERT i l'Agrupació Folklòrica AMUNT i CRITS.

Els actes centrals del pubillatge es concentraran en l'últim cap de setmana del mes d'abril, amb l'arribada de la Flama de la Sardana. La proclamació oficial com a Ciutat Pubilla, la inauguració del monument a la sardana, el lliurament de diversos guardons i l'estrena de la composició dedicada al pubillatge són alguns dels actes més significatius de la programació.

La festa del pubillatge de Terrassa coincideix amb tres aniversaris del moviment sardanista. L'Agrupació Sardanista ASERT fa 35 anys de la seva fundació, l'Agrupació Folklòrica AMUNT i CRITS en compleix 50 i la Cobla Principal de Terrassa celebra el 75è aniversari.

Així, 1998 és, sens dubte, un any de commemoracions pels sardanistes terrassencs i per tots els ciutadans.
 
Masia Freixa.
Oficina d'Informació Turística.
Tel. 93 788 44 00 - 93 733 21 61


Tornar al sumari de publicacions
Copyright © 1998, Associació Terrassa Ciutat Pubilla